Als je in Kontich een evenement organiseert, vraag je dit aan via het evenementenloket indien een of meer van deze criteria van toepassing zijn;
- Wanneer het volledige evenement of een gedeelte ervan plaatsvindt op het openbaar domein.
- Wanneer je muziek wil spelen, luider dan 85 decibel (tenzij de zaal Vlarem vergund is). Meer info over de geluidsnormen vind je hier en in het Schema over muziekactiviteiten.pdf180,2 Kb(pdf)
- Wanneer je een straat, plein, parking tijdelijk wenst af te sluiten of parkeervrij wil maken.
- Wanneer je vuur wil gebruiken.
- Wanneer het gaat om een buurt-, straat- of schoolfeest.
- Wanneer het gaat om een publieke fuif (zowel binnen als buiten).
- Wanneer het gaat om een evenement met een politieke of religieuze insteek of maatschappelijk gevoelig.
- Wanneer het gaat om (commerciële) promotie of verkoop op de openbare weg voor een evenement.
- Wanneer je als vereniging je terreinen of lokalen verhuurt
- Wanneer je activiteit plaatsvindt in een lokaal of gebouw dat gebruikt wordt voor een ander doel dan waarvoor de vergunning verleend werd.
Veel gestelde vragen
Klik de +'jes open voor de antwoorden van de vragen.
Kijk zeker eens op: www.ikorganiseer.be
Organiseer je een evenement? Probeer dat dan duurzaam te doen. Er zijn heel wat middelen beschikbaar zodat het echt niet moeilijk hoeft te zijn. Een evenement kan je alvast hier aanvragen.
Voor tips over water, catering, energie, mobiliteit,… kan je recht op de website van de OVAM.
Wil je nagaan hoe duurzaam jouw evenement is? Gebruik dan de Duurzaamheidsscan van OVAM.
Als je een evenement organiseert, dan moet je voldoen aan de reglementering rond wegwerp drankverpakkingen en bekers:
- er mag geen drank geschonken worden in wegwerprecipiënten
- tenzij in blikjes of flesjes indien deze voor minstens 95% selectief ingezameld worden
- ofwel volledig werken met herbruikbare bekers/drankverpakkingen
Momenteel is er alleen wetgeving over bekers/drankverpakkingen, maar denk zeker ook na over andere wegwerpproducten (rietjes, borden, bakjes, …).
Wordt het evenement door of in samenwerking met of volledig door de gemeente georganiseerd zijn wegwerpverpakkingen niet langer toegestaan.
Of het nu bij je thuis is of tijdens een evenement: sorteren blijft steeds verplicht!
Er mag natuurlijk geen vuilnis achterblijven na de festiviteiten. Drankbekertjes, glazen, flessen, afspanlinten, … dienen te worden verwijderd door de organisatoren.
De dienst logistiek staat in voor het ontlenen van evenementenmaterialen aan erkende verenigingen of buurt- en straatfeesten. Maak voor elke materiaalaanvraag gebruik van het online aanvraagformulier.
Ben je op zoek naar audiovisueel materiaal? Dan verwijzen we je door naar de uitleendienst van de provincie Antwerpen.
Kontichse verenigingen kunnen beroep doen op onze spelotheek voor allerlei spelmateriaal, maar ook voor fuifmateriaal zoals bv een decibelmeter.
Hoe je dit aanvraagt vind je hier.
Kontichse verenigingen kunnen beroep doen op onze spelotheek voor allerlei spelmateriaal:
- Gezelschapsspelletje
- Reuzespelen
- Volksspelen
- …
Hoe je dit aanvraagt vind je hier.
Ben je een erkende vereniging uit Kontich en wil je graag dat je evenement verschijnt in de kalender van het gemeentelijk infoblad of de Uitkrant?
Registreer je evenement op de databank van UIT in Vlaanderen, en wij zorgen dat het gepubliceerd wordt.
Let wel op: onze magazines worden steeds enkele maanden voor publicatie opgemaakt. Wil je bijvoorbeeld in de UiTkrant zomer/najaar verschijnen, dan dient je activiteit al in maart ingegeven te zijn in de UiTdatabank.
Hier leer je meer over de databank en hoe evenementen toe te voegen.
Je kan de accommodaties van Lokaal Bestuur Kontich huren voor verschillende doeleinden: vergaderingen, cursussen, recepties, verjaardags- en zwemfeestjes, voorstellingen, workshops, trainingen, sportactiviteiten, tentoonstellingen, etc.
De verschillende locaties en hun mogelijkheden vind je via de zaalzoeker.
Wanneer je een activiteit of evenement organiseert en je plaatst tijdelijke constructies zoals een tent, een partytent, eetkraam, EHBO, opblaasbare structuren, enz., dan moet je een grondplan toevoegen tijdens je evenementenaanvraag.
Je kan Google Maps gebruiken om een grondplan te maken. Dit heeft het voordeel dat het grondplan doorgestuurd kan worden via een link zodat je geen grote bestanden moet uitwisselen. Verder kunnen meerdere mensen aan het plan werken omdat het in de 'cloud' staat.
In het aanvraagformulier voor evenementen kan je dan de link naar het grondplan ingeven. Je hebt wel een account nodig om dit te kunnen uitvoeren.
Als je elektronisch versterkte muziek wil spelen op je evenement en deze is luider dan zachte achtergrondmuziek, dan heb je een toelating nodig voor afwijking op de geluidsnorm. Dan vul je een evnementenaanvraag in. Als je onder 85 dB kan blijven, blijf je binnen de toegelaten geluidsnorm. Ga je boven 85 dB, dan heb je een toelating tot afwijking nodig. Voor muziek op bijv. sportevenementen volstaat een afwijking tot 90 dB, voor fuiven kan tot 95 dB worden toegestaan. Dit zijn gemiddelde waarden, het geluid moet met een geluidsmeter worden geregistreerd tijdens de duur van het evenement en bijgehouden worden. Meer info vind je hier en het geluidschema kan je onder aan de pagina downloaden.
Een geluidsmeter kan je bij ons ontlenen. Dat doe je hier.
Vergeet dan zeker niet om Sabam en de Billijke Vergoeding in orde te brengen. Vanaf 1 januari 2020 regel je Sabam en de Billijke Vergoeding met één licentie en via één betaling op het platform van Unisono. Meer info hierover vind je op unisono.be
Een rommelmarkt/garageverkoop is toegelaten op privéterrein. Je mag dus verkopen in je (eigen) garage, in de (eigen) (voor)tuin, veld of in een andere leegstaande ruimte.
Indien je je spullen op het trottoir te koop stelt, dan verkoop je op de openbare weg. Dan heb je toelating nodig en dan vul je een evenementenaanvraag in.
Ga je elke week uitverkoop houden, dan ruikt het al snel naar een handeltje. Zoldervoorraden en overschotten zijn niet onuitputtelijk, dus moeten dergelijke verkopen noodzakelijkerwijs occasioneel blijven. Een rommelmarkt is aanvaardbaar 1 à 2 keer per jaar.
Luister zeker ook eens bij je buren of zij mee willen doen.
Binnen: Je kan voor een receptie de accommodaties van Lokaal Bestuur Kontich huren voor verschillende doeleinden. De verschillende locaties en hun mogelijkheden vind je via de zaalzoeker.
Buiten: Je kan voor een receptie het eerste deel van het gemeentepark (het deel het dichtst bij het Gemeenteplein) vastleggen. De receptie mag maximum 2u. duren. Hiervoor heb je toelating nodig en dan vul je een evenementenaanvraag in. Bij eventuele vragen over de locatie (bv. elektriciteit) kan je contact opnemen met de marktleider via 0492 14 29 08 of markten@kontich.be
Je hoeft niets aan te vragen wat de muziek betreft. Het is natuurlijk wel fijn als je je buren even op de hoogte brengt.
Er zijn geen geluidsnormen van toepassing op de activiteit zelf. Er zijn wel geluidsnormen van toepassing bij de buren binnen. Het is niet mogelijk om van deze geluidsnormen af te wijken. Je moet er dus voor zorgen dat de geluidshinder bij de buren beperkt blijft. Gebruik je gezond verstand.
Enkel wanneer je verwacht dat je privéfeest een impact heeft op mobiliteit of een groot deel van openbaar domein in beslag zal nemen door geparkeerde wagens. Dan geef je dit aan via het evenementenloket zodat andere organisatoren die dezelfde ruimte willen gebruiken hiermee rekening kunnen houden.
Sinds 31 december 2020 is er nieuwe Europese wetgeving van toepassing voor Unmanned Aerial Systems (vroeger gekend als drones, RPAS, UAV, UAS…).Vliegen boven een dichtbevolkte stad zorgt voor bepaalde risico's. Volg daarom altijd onderstaande verplichtingen en aanbevelingen:
- in de nieuwe Europese wetgeving worden drie UAS-categorieën onderscheiden naargelang het risico dat aan de vluchtuitvoering verbonden is, voor de luchtvaartveiligheid of voor mensen of goederen op de grond. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt naargelang het doel (recreatief/sportief of commercieel). Hoe groter het risico, hoe strenger de vereiste goedkeuring van het DGLV (Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart) wordt. Zorg dus dat u weet in welke categorie u zal vliegen zodat u weet waarvoor u bij het DGLV moet zijn.
- Een UAS-exploitant is een natuurlijke persoon of rechtspersoon die vluchten uitvoert met of van plan is vluchten uit te voeren met een UAS. Dit wil zeggen dat deze persoon met een eigen of gehuurde UAS vluchten zal uitvoeren (bijvoorbeeld om foto's of opnames te maken, om topologie te bestuderen, om infrastructuur te inspecteren, ...). De exploitant moet zich registreren bij het DGLV en zich verzekeren alvorens de vluchten uit te voeren. Hij of zij moet het UAS niet onder zijn of haar naam laten inschrijven.
- Er geldt een meldingsplicht voor elke vlucht bij de luchthaven van Antwerpen.
- Kijk altijd na of er op de dag van jouw vlucht een vliegverbod geldt in een bepaalde zone van de stad. Dat kan via de droneguide.
Meer informatie is te vinden op FOD Mobiliteit.